La granadura Kiffa
Ara a Marudama, podeu trobar una petita mostra de granadura Kiffa com la que veieu a la foto, però si us agrada, no trigueu que no n'hi ha gaires!!
La granadura Kiffa pren el nom de la ciutat homònima del sud de Mauritània on aquestes peces s'han fabricat artesanalment durant centenars d'anys.
Aquest tipus de granadura és l'exemple perfecte de com les diferents cultures han anat desenvolupant la seva pròpia granadura en funció dels recursos naturals que tenen al seu abast. Originalment, doncs, les peces de granadura es feien amb materials molt senzills i amb una tècnica molt bàsica, però en canvi, les peces resultants tenen un disseny molt elaborat i apreciat.
Per començar, en molien envasos de vidre en un morter fins a aconseguir vidre en pols. Aquesta pols es barrejava amb algun aglutinant, que podia ser goma aràbiga o saliva. Amb la pasta que s'obtenia d'aquesta barreja, es feia el nucli de la peça, que podia ser una bola o la forma que es volgués.
Posteriorment, es barrejava més vidre en pols amb aigua, goma aràbiga i algun tint natural i s'obtenia un líquid de color llampant. Amb aquest líquid i una agulla, es pintava la granadura amb motius geomètrics molt elaborats i colors bàsics, però molt vius. Per fixar el color i endurir el nucli, es posaven les peces al foc. A la foto es veu perfectament la diferència entre el nucli i l'exterior acolorit.
Doncs bé, aquest tipus de granadura va tenir el seu apogeu cap als anys 80 quan van despertar l'interès dels col·leccionistes nord americans que apreciaven tant la complexa policromia geomètrica com la rústega tècnica de producció i els preus d'aquestes peces van anar creixent. Curiosament, això va coincidir amb la lenta extinció d'aquesta tècnica tradicional a la zona de Kiffa. A partir dels anys 90, però, un grup de dones es va agrupar i van reprendre la tradició, seguint la mateixa tècnica, tot i que els experts opinen que mai s'ha igualat l'excel·lència de les kiffa originals.
Realment, sembla mentida que una cosa tan petita, tingui tanta història al darrere!
Si us interessa el tema i voleu saber més coses, podeu consultar aquesta pàgina web http://www.africantradebeads.com, on s'explica el procés amb tot detall .
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada