13 de maig 2009

Bronze ashanti

A Marudama hi podeu trobar una petita selecció de peces de bronze fetes a Ghana. Vegeu-ne una mostra.


Aquestes peces de bronze es fabriquen amb el mètode de la cera perduda, a la zona de Kumasi (centre de Ghana). És un procés artesà complicadíssim i molt feixuc, que ara us resumiré de forma molt esquemàtica.

1. En primer lloc es necessita la cera amb què es farà el dibuix de la peça que es vol aconseguir. El que veieu a mà esquerra a la foto és la cera que fan servir; ha de ser tova per poder-la treballar fàcilment, però també ha de ser prou resistent a la calor per tal que no es desfaci en el procés.
El que es veu a mà dreta, que semblen patates fregides, són plaques de cera de forma ovalada que es fan servir per a modelar dissenys com les cares que veieu a sota.






2. Molts d'aquestes peces estan modelades amb una mena de fil de cera. Es treballa la cera, amassant-la amb el palmell de la mà, fins que s'aconsegueix un fil llarguísim. En la foto es veu un artesà treballant amb aquest fil de cera, fent un disseny en forma de reixeta.



3. En el cas de les peces amb volum com ara les boles, cal treballar sobre un nucli dur per tal de poder-hi enrotllar el fil de cera. Aquest nucli es fa amb carbó i, això ens van dir, fems. Veieu en la foto la bola més fosca que és la base i l'altra on ja hi ha el disseny en reixeta amb fil de cera.



4. Un cop fet el disseny de la peça, es recobreix amb argila que es deixa assecar. Finalment es vessa bronze fos dintre del motllo, que fon la cera i pren el lloc d'aquesta. En les fotos següents es pot veure un motllo trencat, en el qual podem intuir el disseny de la peça i finalment veiem el forn on s'acaba el procés.




Us asseguro que és espectacular veure aquest procés en directe, ja que aprens a valorar el treball d'aquests artesans tan experimentats, que en alguns casos fa generacions que es dediquen a la mateixa tècnica. Cada cop que fan una peça, l'han de modelar en cera i un cop cuita, s'ha de trencar el motllo. És a dir, cada cop parteixen de zero! Això sí, el resultat és meravellós.


Si en voleu saber més, podeu anar al poble de Kurofoform a Ghana o bé consultar aquesta pàgina web.