05 de maig 2009

Agomanya i el vidre Krobo

Això que veieu aquí és una mostra de les peces de vidre reciclat de Ghana que podeu trobar a Marudama. Són ideals per a fer polseres molt alegres de cara a l'estiu o llampants collarets. Si voleu saber on es fabriquen aquestes peces i com es fan, seguiu llegint.



A la ciutat d'Agomanya, a uns 100 km de la capital de Ghana, cada dimecres i cada dissabte se celebra un mercat a l'aire lliure. Allà s'hi pot trobar de tot, des de roba multicolor fins a saborosos mangos, però òbviament nosaltres només buscàvem una cosa: granadura.

Al fons del mercat hi vam localitzar un grup d'unes 15 parades, la majoria regentades per dones on hi vam trobar i comprar una selecció de la millor granadura de vidre de la zona. I és que aquest mercat està situat en el centre de la regió Krobo, molt coneguda per la seva llarga tradició en la fabricació de granadura de vidre.


Uns kilòmetres més enllà vam visitar Dan beaded handicraft on molt amablement ens van explicar la tècnica que es fa servir per a crear aquestes peces.


La granadura de pols de vidre


El primer pas del procés consisteix a triturar envasos de vidre en un gran morter fins que quedin reduïts a pols, la textura és molt semblant a la del sucre.


Aquesta pols es barreja amb pigments que donaran el color final a la peça.

Els motllos de fang (com el que veieu a la fotografia de baix) s'omplen amb la pols de vidre i es posa una branqueta enmig de cada peça perquè un cop es cremi, hi quedi un forat.


A partir d'aquí hi ha dues maneres d'acabar les peces de vidre:

Fent el dibuix alternant capes de pols de vidre (funciona amb el mateix sistema amb què es fan ampolles de sorra decoratives: s'alternen capes de diferents colors en horitzontal per a crear un efecte longitudinal). Un cop s'omple el motllo amb les diferents capes de vidre, es posa al forn.

Coure al forn les peces d'un sol color i poteriorment, pintar sobre la superfície amb una barreja d'aigua, vidre en pols i tint. Un cop decorada la peça, es torna a enfornar fins que es fixa el dibuix.


Si enlloc de reduir a pols, el vidre es deixa a trossets i es cou a una temperatura menor, s'obtenen peces translúcides d'aspecte molt rústec, però molt bonic.

A la regió Ashanti (al nord de Ghana) també hi ha tradició de fabricació de granadura de vidre en pols, però els dissenys canvien una mica.

Per saber més: The Bead Site i aquí