14 d’octubre 2010

Idees en color (I)


Potser heu notat que fa setmanes que no actualitzava el blog i és que crec que el bloc estava passant per una crisi de creixement (és a dir: de què més puc parlar? no ho sé!! i coses així)
He trigat a recuperar-me, però sembla que la tardor i la pluja m'han fet marxar les teranyines del cervell i per fi he tornat amb un tema molt divertit, que espero que us agradi: consells i trucs per combinar els color en les vostres creacions de bijuteria.

Moltes vegades a la botiga, els clients em pregunten com es poden combinar els colors i jo, en primera instància, els dic que com vulguin, com els agradi. I realment crec que és important que el resultat us agradi, independentment de les regles o modes. Al final la opinió més important és la vostra. Però també hi ha algunes regles i idees que us poden orientar per crear aconseguir una bonica combinació de colors. En aquest primer post parlaré de les teories clàssiques de combinació del color, basades en el cercle cromàtic i en un segon post us donaré consells més personals.

La teoria clàssica del color:

Intentaré resumir en poques paraules les regles bàsiques de la teoria del color. Basant-vos en aquest cercle cromàtic es poden fer les següents combinacions:

- Combinació monocromàtica: consisteix a combinar diferents intensitats d'un mateix color. És una combinació poc arriscada, però segura, bonica i elegant.

- Combinació anàloga: consisteix a combinar cada color amb els que te a banda i banda, com ara el vermell amb el vermell-violeta o amb el vermell-taronja. Son combinacions una mica més alegres i harmonioses.

- Combinació complementària: cal combinar cada color amb el que està a la banda oposada de la roda, com el taronja i el blau, violeta i groc o vermell i verd. Son combinacions molt arriscades, amb un gran contrast entre colors, però poden resultar molt atractives. Diuen que els oposats s'atreuen...

Hi ha, però, una variació a la combinació complementària que consisteix a triar un color i els dos adjacents al seu complementari, com ara el vermell amb blau-verd i groc-verd; o blau amb vermell-taronja i groc-taronja. Aquesta combinació permet contrastar un color, sense els excessos de l'anterior combinació.
- Combinació triàdica: sona complicat, però consisteix simplement en triar els tres colors equidistants de la roda de colors. Per exemple, vermell-violeta+groc-taronja+blau-verd; o groc-verd+violeta+vermell. És una combinació harmònica i alhora molt rica en contrastos.


Fins aquí la concepció clàssica de la combinació de colors molt resumida (consulteu aquesta web si us interessa el tema). Tot i que pot resultar útil, no us deixeu coartar per aquestes regles de manera estricta, perquè com ja us he dit, si us agrada, és bonic.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Visca! El blog torna a estar actiu. Ànims i que no decaigui!

Marudama ha dit...

Gràcies pel ànims!