07 de setembre 2009

Nusos

Els nusos són una part molt important a l'hora de fabricar les vostres peces de bijuteria, no només per la qüestió tècnica, sinó perquè també poden resultar molt decoratius. En els últims temps sembla que la bijuteria feta a base de nusos, només amb el fil o combinada amb granadura, s'ha posat molt de moda així que aprofitaré per fer un repàs d'alguns del diferents tipus de nusos més coneguts:

1. Nusos bàsics i nusos mariners


Si voleu repassar els nusos bàsics o buscar inspiració per a noves creacions, sempre podeu recórrer a les tècniques marineres.

Aquí us explico com fer nusos bàsics per tancar fils de nylon o silicona o com fer un nus corredís amb fil de cuir o cotó.

També podeu mirar alguns dels molts vídeos que hi ha a la xarxa i que potser us resultaran més fàcils de seguir, jo en recomano dos, per començar:
Nusos bàsics
Nus corredís

I com us deia, els nusos mariners també poden ser una gran ajuda a l'hora de tancar o embellir les vostres polseres, collarets o arracades.

2. Macramé
Tot i que en nom del"macramé" es van perpetrar veritables monstruositats al llarg dels anys 80 i 90, hem de recordar que aquesta tècnica per se és innòcua i que si es fa servir sense excessos i amb bon gust, ens pot oferir resultats molt satisfactoris.


Dit això, s'anomena macramé a la tècnica de teixir amb nusos i es creu que té orígens molt antics.
Avui en dia és una tècnica molt utilitzada, sobretot per fer peces de bijuteria amb un toc ètnic, combinant els fils amb llavors i peces de fusta o per a teixir polseres, collarets o cinturons prou bonics i de reminiscència hippy.




Si us voleu iniciar en el món del macramé només necessitareu una quantitat considerable de fil (de poliester encerat, cànem, perlé, seda, fil de cotó o terylene) i molta paciència. A les llibreries trobareu llibres sobre el tema i probablement també hi ha alguna revista. A sota trobareu alguns links per aprendre els pasos bàsics, però a la web trobareu infinitat de pàgines, tutorials i blogs dedicats a aquest tema.

Polseres de nusos
Nusos bàsics de macramé
Links a pàgines sobre macramé (en anglès)

3. Els nusos xinesos

Aquesta tècnica de nusos decoratius es practica a la Xina des de fa centenars d'anys. Es basa en 11 nusos bàsics i les seves variants i es diferencia del macramés en que només es fa servir una tira de fil, mentre que en el cas de macramé es necessiten com a mínim dues tires. Es poden aconseguir formes molt sofisticades i complexes, però també hi ha alguns nusos senzills que poden afegir un toc molt especial a les vostres creacions.


Aquí sota us poso tres links, però heu de saber que al mercat espanyol es pot trobar un llibre molt complet sobre el tema:

Nusos xinesos
Llibre sobre nusos xinesos
Nusos xinesos (pàgina molt completa, però en anglès)

Últimament també s'han posat de moda els nusos celtes. He observat que la tècnica i els resultat són molt similars al dels nusos xinesos, però també hi ha un llibre dedicat al tema que podeu trobar a les llibreries.

Espero que aquestes informacions us resultin útils i només em queda aconsellar-vos que tingueu paciència i seguiu atentament les instruccions. Potser val la pena començar amb els estils més senzills i a mida que agafeu confiança, aneu complicant la cosa.