02 de juliol 2009

Peces de terracota de Mali

Si heu passat en els darrers temps per la botiga, potser us haureu fixat en aquestes peces de fang que provenen de Mali i amb les que es poden fer collarets molt vistosos, ja que tenen una mida considerable ( entre 2,5 i 3,5 cm.) i pesen bastant!





Doncs bé, aquestes peces tenen una història molt curiosa, ja que originalment no es feien servir per a fer collarets o polseres, sinó que eren fusaioles o torteres, un terme arqueològic que es refereix a les peces de terrissa amb un orifici central que es posaven a l'extrem inferior del fus per a tòrcer el fil.
Si mireu la il·lustració, veureu com antigament es duia a terme el procés de la filatura, és a dir com es convertien les diferents fibres d'origen vegetal (cotó, lli) o animal (llana) en fil. En una part d'aquest procés, s'agafaven les fibres ja netes i es convertien en fil, enrotllant-les amb ajuda de la filosa (el bastó) i de la fusaiola (estri circular que hi ha sota la filosa). La filadora aguantava les fibres i feia girar el bastó com si fos una baldufa. Les fibres s'anaven enrotllant i formaven el fil.


Fa pocs anys, alguns col·leccionistes occidentals (sobretot americans i anglesos) de granadura es van començar a interessar per aquests objectes enigmàtics i van començar a comprar en mercats i basars fusaioles antigues que després es venien a d'altres col·leccionistes o amants de la granadura i la bijuteria i així es va anar coneixent i popularitzant aquesta peça.

Ara bé, les peces de terracota que trobareu a Marudama no són antigues. Són rèpliques modernes d'antigues fusaioles i és que els artesans de Djenné en veure l'èxit que tenien les fusaioles antigues, van començar a fabricar rèpliques destinades exclusivament a confeccionar collarets i altres peces de bijuteria. En el segon links que hi ha sota, podeu consultar un article extensíssim sobre la fabricació moderna de fusaioles amb fotos excel·lents i podreu comprovar que tot i que siguin peces contemporànies, es fabriquen de manera totalment tradicional i artesana.




Em sembla molt curiós que aquests petits objectes, que estaven totalment obsolets i destinats a desaparèixer, hagin pres una nova vida complint una funció totalment diferent a la original.

Si en voleu saber més:
Archäelogisches Fachwörterbuch
African Trade Beads

The Bead Database