04 de juny 2009

I tu, com el portes?

Us heu demanat mai quina és la llargada de collaret que més us afavoreix? En funció de què hem de triar una mida o una altra? Quines mides de collaret hi ha?


M'ha semblat interessant fer-vos conèixer la classificació clàssica de les diferents mides de collaret. I dic que és una classificació clàssica perquè originalment es fa servir per a catalogar els enfilalls de perles. Comencem amb la llista i unes pistes bàsiques per saber quina mida de collaret és més adequada en cada ocasió.

1. Collar Enfilall de granadura d'entre 30 i 33 cm. Va molt enganxat al coll i acostuma a ser de dues o més voltes. És un collaret que focalitza molt la vista en el coll, així que afavoreix més els colls llargs i prims. És molt formal i se sol portar amb vestits paraula d'honor o amb escots oberts.
(collar, es; collier, fr; collar, en)



2. Collaret: Enfilall de granadura d'entre 35 i 40 cm. És la mida més popular, clàssica i versàtil, perquè va bé amb pràcticament qualsevol escot i per a totes les ocasions.
(gargantilla, es; ras-de-cou, fr; chocker, en)

3. Princesa: Enfilall de granadura d'entre 43 i 48 cm. Una llargada també molt popular, ideal per escots profunds o colls alts.
(princesa, es; princesse, fr; princess, en)

4. Matiné: Enfilall de granadura d'entre 50 i 60 cm. Com el seu nom indica, es considera la llargada ideal per la roba sport o professional. Cal que l'escot vagi per sobre o per sota del collaret, però que no hi coincideixi.
(matiné, es; matinée, fr; matinee, en)

5. Òpera: Enfilall de granadura d'entre 70 i 85 cm. Una mida molt elegant que estilitza i va bé amb els grans escots.
(ópera, es; opéra, fr; opera, en)

6. Baga: Enfilall de granadura de més de 110 cm. Els collarets llargs donen molt de joc, es poden nusar, fer-ne vàries voltes o deixar caure.
(lazo, es; sautoir, fr; rope, en)

La fotografia de la senyora Chanel és una mostra perfecta de les diferents mides de collaret, totes alhora. Si no m'erro, l'enfilall de perles que porta més a prop del coll és un collaret (gargantilla), la segona i tercera mida són princesa, la quarta és matinée, la cinquena òpera i l'última és una baga.



En general, el collarets criden l'atenció i ressalten les parts del cos per les que passen. És a dir, un collar o gargantilla molt enganxat al coll, el destacarà, mentre que un collaret òpera o princesa, emfatitzarà el pit. Es diu que els collarets molt llargs o bagues no afavoreixen la gent baixeta, ja que fa baixar la vista. Ja ho sabeu, doncs, penseu què voleu ressaltar i a fer-vos molts collarets!

3 comentaris:

Marta R. Gustems ha dit...

Molt interessant aquest article ; )

Le Moulin Joly ha dit...

Justament pensava en les mides de collars fa uns dies, i m''ha resultat molt pràctic el votre post ja que jo ho feia a ull... Gràcies per recomenar el meu blog!

Marudama ha dit...

Gràcies a les dues i a tothom que va seguint el bloc!
I Moulin Joly, és veritat que de vegades la teoria no fa més que confirmar el que ja sabem per intuició!