08 d’abril 2009

Passejant pel món: tradicions de granadura artesana a l'Àfrica

L'Àfrica sens dubte és el paradís per als amants de la granadura artesana. La gran varietat i la bellesa dels dissenys tradicionals fa que un viatge per aquest continent sigui una temptació constant i un plaer per als sentits.
Avui us presento un esquema molt bàsic d'alguns dels diferents tipus de granadura artesana que encara es fabriquen a l'Àfrica, però espero poder anar corregint i ampliant aquesta informació tan esquemàtica en posts successius.


Mauritània: vidre Kiffa. Aquesta granadura està feta per les dones de la zona de Kiffa a Mauritània; fent servir vidre en pols i eines tan simples com una agulla i goma aràbiga s'aconsegueixen dissenys tan intricats com aquests.



Ghana: Ja des del 1600 es fabrica al sud est de Ghana aquesta granadura a partir del reciclatge d'envasos de vidre.



Una altra especialitat de Ghana i del veí Costa d'Ivori és la fabricació de granadura de bronze pel mètode de la cera perduda.



Nigèria: La granadura de vidre de la zona de Bida té un aspecte molt rústec, poca decoració i està feta a partir de vidre fos.



Marroc: La granadura esmaltada (kerkoba) és típica del berbers. Normalment sobre una base de plata, s'aplica l'esmalt de colors bàsics.




Etiòpia: A Etiòpia podem trobar granadura de plata i d'altres metalls com els penjolls de la fotografia, de forma triangular o semicircular. També s'hi fabrica granadura de plata d'influència Iemenita.



Kènia: A Kènia hi ha una llarga tradició de fabricació de peces d'os pintades amb la tècnica batik que consisteix a cobrir amb cera les zones que no han de quedar tenyides, creant així el contrast entre blanc i negre.



Si voleu anar ampliant aquestes informacions us recomano dos llibres excel·lents, el segon dels quals està escrit per Peter Francis, un dels estudiosos més importants sobre el tema de la granadura:

Coles, Janet i Budwig, Robert. Beads. An exploration of bead traditions around the world. Simon and Schuster editions, 1997.

Francis, Peter. Beads of the world. Schiffer Publishing, 1994.