22 de juliol 2009

Guarnits de natura (I)

Aprofitant que fa pocs dies vaig rebre un paquet amb peces fantàstiques provinents de Filipines, volia parlar-vos de la granadura feta amb materials naturals que podeu trobar a Marudama.

L'ésser humà ha fet servir des de temps immemorials llavors, flors, fusta i tot allò que tenia a l'abast al seu entorn per guarnir-se i encara avui en dia ens sorprenen i captiven les mil formes i colors que ens ofereix la natura.


Per començar us ensenyaré algunes menes de llavors, fruits i nous que es fan servir en bijuteria. Resulta molt agradable treballar amb aquestes peces de colors i formes tan diferents i sorprenents.

El paradís de les llavors tropicals és la zona de l'Amazones: Perú, Brasil, Colòmbia... on es troben centenars de tipus de llavors com les que us ensenyo a continuació.

Huayruro (Ormosia)
Aquesta és la llavor d'un arbre anomenat Ormosia que creix bàsicament a la zona de l'Amazones i l'Amèrica Central. La llavor vermella és es el huayruro hembra i la tacada de negre és macho. Atenció, els huayruros poden ser tòxics si s'ingereixen!



Llàgrima de San Pedro o de Job (Coix lacryma Jobi)
Aquest fruit és probablement un dels més curiosos que he vist mai ja que és granadura natural. És a dir, aquest fruit d'una planta gramínia de color entre gris i blanc està foradat naturalment i per tant es pot enfilar directament. Per aquest motiu s'ha fet servir des de temps immemorials per a fabricar collarets i d'altres guarniments com rosaris. La planta és originària de l'Est asiàtic, però també s'ha naturalitzat a l'Amèrica tropical.
A més, aquest gra és un cereal comestible, que encara es consumeix a Corea, la Xina i Vietnam, entre d'altres.



Achira (Canna Edulis)
La llavor d'aquesta planta tropical és d'uns 5mm de color fosc i molt dura.



Choloque, chambiembe o jaboncillo (Sapindus saponaria).
Aquesta llavor tropical de color negre o marró molt fosc no només serveix per fer collarets o arracades sinó que també conté una glucosa que s'anomena saponina que es fa servir com a substitut natural del sabó.



Rudraksha (Ealenocarpus ganitrus)
Aquesta llavor taronjosa prové de l'arbre de mateix nom que creix a l'Himalaia, Nepal, Indonèsia, Sud-est asiàtic i Austràlia. Als països hindús, aquesta llavor es fa sevir per a fabricar els malas o rosaris hindús que es composes de 108 peces.


Ojo de buey (Mucuna urens)
Aquesta peça marró i grossa (entre 3 i 4 cm.) és la llavor d'una liana tropical i pren el nom de la semblança que té amb un ull de bou. Són ideals per a confeccionar bijuteria perquè són boniques, naturals i resistents.

Altres llavors:

Pelinut (Filipines)
Buri (Filipines)

Ipil (Filipines)
Llavors d'acacia (Filipines)


Ja veieu la multitud de materials naturals que tenim al nostre abast. En un proper post us parlaré de la fusta i el coco. Fins aviat!