23 de setembre 2009

Temps de verema



Aprofitant que és temps de raïm i de verema, avui us ensenyaré a fer aquest collaret amb unes peces en forma de llàgrima que sempre m'han recordat uns grans de raïm. Jo he triat les peces verdes, però a Marudama les podeu trobar també en rosa o transparent. Fent aquest collaret, practicareu la tècnica d'obrir i tancar anelles i de modelar el llautó amb les alicates.


Necessitareu:
7 peces de vidre en forma de llàgrima
11 varetes de llautó d'uns 4 cm
32 anelles de llautó d'uns 4mm.
1 anella de llautó d'uns 10mm.
4 boles de llautó de 6mm. de diàmetre
1 peça central de bronze
1m. de fil de pell girada
1 bola de fusta verd amb el forat gran
4 xafes de 3mm.
1 alicates de boca plana
1 alicates de boca rodona
1 tenalles de tall



En primer lloc, hem d'agafar les peces en forma de gota i 10 varetes de llautó. Enfileu la vareta en el forat de la peça i plegueu-la aproximadament per la meitat.


Cal enroscar una extrem de la vareta de llautó sobre ella mateixa, tal i com ensenyo a la fotografia.


Un cop s'ha fet això amb les 7 peces de vidre, farem cadenetes amb les anelles de 4mm. S'han d'obrir les anelles, unir-les i tancar-les molt ben tancades.


Hem d'aconseguir tenir un penjoll amb 10 anelles, dos amb 7 anelles i dos amb 5 anelles.


Ara prendrem l'anella més gran i hi penjarem totes les cadenetes.


Finalment obtindreu un penjoll així. Ara, agafeu la vareta de llautó que ens havia sobrat, obriu-ne l'anella i enganxeu-la a l'anella gran.


Tot seguit, hi enfilarem una boleta de llautó, la peça central de bronze i l'altra boleta de llautó.


S'ha de plegar l'extrem superior de la vareta de llautó amb les alicates de boca rodona, per tal de fer una anella. Ara ja tenim fet el penjoll que és la base del collaret.

Tot seguit us explicaré com tancar el collaret i és una manera molt fàcil i pràctica que podeu fer servir per a altres dissenys. Primer, passeu el penjoll pel fil de pell girada. Després, talleu els extrems del fil amb les tisores, rebaixant el gruix a la meitat.


Ara cal passar els dos extrems del fil per la bola de fusta verda. La idea és que els extrems del fil, com que són més fins, passaran sense problema per la bola, però per a que acabin de passar els fils, els haurem d'estirar una mica. Un cop fet això, la bola quedarà quieta allà on la deixem i d'aquesta manera es pot regular la mida del collaret.


Ho podríem deixar així, però per fer-ho més polit, hi posarem dues xafes i una bola de llautó a cada banda del fil.

Premeu les xafes amb les alicates i talleu el que sobri del fil.


i ja està, ja us podeu emprovar el vostre flamant collaret!

09 de setembre 2009

7

Avui (9 del 9 del 2009!) fa exactament 7 anys que va obrir Marudama...i sembla que fos ahir!

Moltes gràcies a tots els que ens heu ajudat a tirar endavant aquest projecte, de debò!!

07 de setembre 2009

Nusos

Els nusos són una part molt important a l'hora de fabricar les vostres peces de bijuteria, no només per la qüestió tècnica, sinó perquè també poden resultar molt decoratius. En els últims temps sembla que la bijuteria feta a base de nusos, només amb el fil o combinada amb granadura, s'ha posat molt de moda així que aprofitaré per fer un repàs d'alguns del diferents tipus de nusos més coneguts:

1. Nusos bàsics i nusos mariners


Si voleu repassar els nusos bàsics o buscar inspiració per a noves creacions, sempre podeu recórrer a les tècniques marineres.

Aquí us explico com fer nusos bàsics per tancar fils de nylon o silicona o com fer un nus corredís amb fil de cuir o cotó.

També podeu mirar alguns dels molts vídeos que hi ha a la xarxa i que potser us resultaran més fàcils de seguir, jo en recomano dos, per començar:
Nusos bàsics
Nus corredís

I com us deia, els nusos mariners també poden ser una gran ajuda a l'hora de tancar o embellir les vostres polseres, collarets o arracades.

2. Macramé
Tot i que en nom del"macramé" es van perpetrar veritables monstruositats al llarg dels anys 80 i 90, hem de recordar que aquesta tècnica per se és innòcua i que si es fa servir sense excessos i amb bon gust, ens pot oferir resultats molt satisfactoris.


Dit això, s'anomena macramé a la tècnica de teixir amb nusos i es creu que té orígens molt antics.
Avui en dia és una tècnica molt utilitzada, sobretot per fer peces de bijuteria amb un toc ètnic, combinant els fils amb llavors i peces de fusta o per a teixir polseres, collarets o cinturons prou bonics i de reminiscència hippy.




Si us voleu iniciar en el món del macramé només necessitareu una quantitat considerable de fil (de poliester encerat, cànem, perlé, seda, fil de cotó o terylene) i molta paciència. A les llibreries trobareu llibres sobre el tema i probablement també hi ha alguna revista. A sota trobareu alguns links per aprendre els pasos bàsics, però a la web trobareu infinitat de pàgines, tutorials i blogs dedicats a aquest tema.

Polseres de nusos
Nusos bàsics de macramé
Links a pàgines sobre macramé (en anglès)

3. Els nusos xinesos

Aquesta tècnica de nusos decoratius es practica a la Xina des de fa centenars d'anys. Es basa en 11 nusos bàsics i les seves variants i es diferencia del macramés en que només es fa servir una tira de fil, mentre que en el cas de macramé es necessiten com a mínim dues tires. Es poden aconseguir formes molt sofisticades i complexes, però també hi ha alguns nusos senzills que poden afegir un toc molt especial a les vostres creacions.


Aquí sota us poso tres links, però heu de saber que al mercat espanyol es pot trobar un llibre molt complet sobre el tema:

Nusos xinesos
Llibre sobre nusos xinesos
Nusos xinesos (pàgina molt completa, però en anglès)

Últimament també s'han posat de moda els nusos celtes. He observat que la tècnica i els resultat són molt similars al dels nusos xinesos, però també hi ha un llibre dedicat al tema que podeu trobar a les llibreries.

Espero que aquestes informacions us resultin útils i només em queda aconsellar-vos que tingueu paciència i seguiu atentament les instruccions. Potser val la pena començar amb els estils més senzills i a mida que agafeu confiança, aneu complicant la cosa.