26 de març 2009

Algunes coses noves

He rebut un paquet de la Índia amb algunes peces de vidre bàsiques. Us en poso alguna mostra.





Si tot va bé, a finals d'abril tindrem moltes novetats... estigueu ben atents al blog!

19 de març 2009

Collaret amb bifurcació

Hi ha collarets que són ideals per portar amb un bon escot i aquest és el cas de la proposta que us faig avui. La forma d' X d'aquest collaret, que es bifurca al final, li dóna un encant especial i combina perfectament amb una camisa o amb un escot de pic.



Com sempre, el que compta és entendre la manera de fer el collaret, però el color o les peces amb què el feu, poden variar.


Materials:



70 cm. de fil d'acer de 0,35mm.
4 xafes
1 mosquetó de plata
1 anella
1 peça central de plata
20 peces de plata per intercalar
3 grams aprox. de rocailla negra de 10/0

1. Per començar, talleu el fil d'acer en dues parts iguals. En un extrem de cadascun dels fils, poseu-hi una xafa, que quedi ben tancada.



2. Ara heu d'enfilar les peces en l'ordre que us ensenyo en la fotografia per tal de fer les dues branques de la bifurcació inferior. Podeu fer-les igual de llargues (d'uns 6 cm.) o jugar amb l'asimetria.



3. Agafeu la peça més gran de plata i passeu els dos fils per dintre del forat. D'aquesta manera, unireu les dues branques.




4. A partir d'ara no hi ha cap complicació, simplement heu d'anar enfilant les peces, alternant les de plata i les de vidre. En el collaret original, hi ha una distància d'1,5 cm. entre les peces de plata. El collaret té una llargada de 43 cm. ( més els 6 cm. que li afegeix la bifurcació inferior).




5. Per tancar, només heu de posar les dues xafes restants, una a la tanca i una a l'anella (per veure com es posa una xafa, aneu a la secció Tècniques bàsiques). I ja teniu el collaret!

05 de març 2009

Què fem quan fem bijuteria?

Us heu preguntat mai quina diferència hi ha entre la joieria i la bijuteria? Creieu que la bijuteria és un ofici, una activitat artesana o simplement una manualitat?
Permeteu-me que avui us ofereixi un post un pèl més teòric que els anteriors i és que m'agradaria comentar-vos alguns aspectes referents a les diferències entre la joieria i la bijuteria. Per començar, unes definicions.

Segons el Diccionari de l'IEC la bijuteria és:

1 f. [IMI] [LC] Conjunt de joies de fantasia.
2 f. [LC] [IMI] Fabricació, comerç, de bijuteria.
(I de fantasia diu:
De molta aparença i poc valor. Un collaret de fantasia.)

Segons el Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana:
[c. 1785; del fr. bijouterie 'joieria', der. de bijou 'joia']
Fabricació, comerç, de joies de fantasia, fetes amb materials no nobles.

Conjunt d'aquestes joies.


Segons el Vocabulari de joieria editat per la Generalitat de Catalunya bijuteria és:
Treball de joieria amb metalls i pedres que imiten els metalls i les pedres precioses.

A parer meu, en aquestes definicions hi ha diverses mancances, algunes inexactituds i anacronismes.
En origen, la paraula bijuteria es referia només a la fabricació de joies que semblaven "bones", però que eren "dolentes", a la quincalla, la imitació.

Avui en dia, però, crec quan parlem de bijuteria ens referim a un camp molt més ampli que no pas la imitació, bijuteria es refereix a la fabricació manual o artesana d'objectes d'ornamentació personal amb materials de diferent tipus i procedència. Intentaré explicar-me:

Crec que la bijuteria fa anys que va deixar de ser la "germana pobra" de la joieria i es va anar independitzant, diversificant, trobant noves tècniques, maneres, materials i formes, gràcies a la feina i creativitat de moltes persones anònimes. Va deixar d'imitar per prendre una entitat pròpia i es van anar incorporant, per exemple:

materials quotidians o
reciclats, com ara arracades fetes amb botons, joies fetes amb peces de ceràmica, amb tecles d'ordinador, amb anelles de llaunes, amb cremalleres, amb culleres, fils de telèfon, gomes de pollastre!

materials modelables tipus fimo que permeten a cadascú fer les seva pròpia granadura o penjoll.



material tèxtil com ara feltre, teles, cintes... Avui en dia és molt habitual trobar collarets o agulles de feltre, però penseu que aquest material és relativament nou per a la bijuteria.


tècniques ja existents aplicades a la bijuteria com ara el ganxet, el macramé, el filferro modelat. La bijuteria ha sabut adaptar tota mena de tècniques clàssiques per a fer dissenys avantguardistes.



És a dir, la creació de bijuteria no només està en un moment de canvi i efervescència, sinó que s'han deixat enrere els prejudicis i avui en dia podem lluir amb el mateix orgull un collaret fet de botons com un de diamants! Per acabar amb aquest míting, des d'aquí us animo a imaginar, a crear, a fer i a refer, a equivocar-vos i a tornar-ho a intentar. I recordeu que a Marudama trobareu els complements perfectes per a les vostres creacions. Us hi esperem.