27 de novembre 2008

*Nadal a Marudama*



Comença una nova campanya nadalenca i ampliem el nostre horari:

Del 9 de desembre al 5 de gener obrirem de 11.00 a 14.00 i de 16.30 a 21.00 hores.

Els dies 6 i 21 de desembre i el diumenge 4 de gener OBRIM.


A Marudama hi trobareu moltes opcions de regal i ajustades a tots els pressupostos: per què no fer-li un bonic collaret a la vostra mare o unes arracades a la vostra germana? Mai sabeu què regalar-li a la vostra cunyada? Compreu-li una bonica polsera! Els nens aprecien especialment els nostres kits variats per a iniciar-se en la bijuteria. Però encara n'hi ha més! Fermalls, anells, clauers, braçalets, cinturons, amb la granadura podeu fer moltíssimes coses.
Hi ha clients que han confeccionat unes peces d'escacs amb boles de vidre i d'altres que les utilitzen per a fer làmpades, decorar cortines o embellir targetes de felicitació de Nadal.

A tots i a totes, bones festes!!!!

I recordeu, un regal fet per vosaltres és més que un regal.

21 de novembre 2008

Novetats a Marudama!

A Marudama, en esforcem perquè tot sovint tingueu novetats al vostre abast. Doncs bé, després de cinc mesos d'espera i d'alguns problemes burocràtics, ens ha arribat un nou paquet procedent de la Índia. De vegades sembla un miracle que les coses arribin al seu destí!



Però tot i així, crec que ha valgut la pena esperar i és que les peces que ens han arribat són d'una gran qualitat. Fixeu-vos sinó en aquestes boles, fetes de fusta i recobertes amb fils de diferents colors. Fan uns 20 mm. i són ideals per fer vistosos collarets. Tan aviat com hagi fet algun model, us en penjaré una fotografia.


També estem especialment contents amb aquestes peces que ens han arribat en tres colors i que fan un 15 mm. Són de vidre transparent, però les vores són arrodonides i lleugerament irisades. Aquest acabat els hi dona un aspecte molt elegant i polit. Òbviament són perfectes per fer arracades, però tinc la sensació que un collaret amb fil d'acer i algunes d'aquestes peces també quedaria molt bé. Procuraré penjar algun exemple!

Us esperem a la botiga perquè pogueu veure les novetats en viu i en directe!




15 de novembre 2008

El hobby més antic del món?



Sempre m'ha semblat curiós constatar que la fabricació d'ornaments és una de les activitats més antigues que existeix: des de ben aviat, es calcula que fa uns 75.000 anys, els nostres avantpassats van començar a fer servir els materials naturals que tenien més a l'abast per a guarnir-se. De les llavors, fulles i flors que probablement devien fer servir, no ens en queden restes materials però sí d'altres matèries més dures com la pedra, les petxines o les dents i ossos d'animals que, foradades, servien per fabricar els collarets o arracades més antics que existeixen.
Avui han publicat un interessant article a El País sobre la troballa d'unes arracades a Jumilla de 2.300 anys d'antiguitat que m'ha fet recordar un retall d'un article de La Vanguardia que guardava des del 2004.
En aquest article es parla del descobriment de la granadura més antiga que s'ha trobat; 41 petxines foradades trobades a Sud-àfrica i que tenen una antiguitat de 75.000 anys. Els estudiosos relacionen la fabricació de ornaments amb l'aparició del pensament simbòlic.

Però no només és una activitat molt antiga, sinó que tot el tema de la ornamentació (i més en concret el tema de la granadura) es pot estudiar des d'una infinitat de camps, començant per l'arqueologia (una troballa de granadura pot ajudar a datar un jaciment sencer), la historia (cada època té la seva granadura), l'antropologia (els collarets per a nosaltres poden ser un simple accessori, però en societats tradicionals poden ser un símbol d'estatus), la història de l'art (estareu d'acord amb mi que la granadura és una obra d'art en miniatura!), la història de la tècnica (com es van tractar els diversos materials), l'economia (de vegades la granadura ha servit com a moneda)....

Amenaço amb més posts sobre història i cultura de la ornamentació. Esteu avisats.

11 de novembre 2008

Marudama? Melodrama? Maradona? Marihuana?
Encara que no us ho creieu, aquestes són paraules que alguns clients han fet servir per anomenar la nostra botiga i també hi ha gent que es refereix a nosaltres com "la botiga de boletes de Verdi" o "la botiga d'arracades".
Doncs bé, ha arribat l'hora d'explicar l'origen d'aquesta llarga i exòtica paraula . Marudama és un mot d'origen japonès que significa granadura rodona.

En general, fa referència a boles de vidre i tot sovint es fa servir per a descriure peces antigues. Em queda pendent confirmar si és també una paraula d'us comú a Japó avui en dia. Pel que he esbrinat, no es fa servir habitualment, però seguiré investigant!
Aquí sota us mostrem els kanji, els ideogrames en què s'escriu originalment en japonès: el primer caràcter significa literalment rodó i el segon gemma o granadura.



丸玉
maru dama