27 d’octubre 2008

Noves adquisicions

En un recent viatge a Mèxic, hem tornat carregats de collarets multicolors de materials curiosíssims!!
Viatjant per l’estat de Oaxaca, hem pogut constatar que en aquest regió de Mèxic encara perviuen amb força un munt de tècniques artesanals: els colors
omplen els mercats i impregnen els teixits, la ceràmica i...els collarets! La gent de la zona, ha sabut aprofitar al màxim els recursos naturals de la zona i la majoria de granadura que s’hi troba, és de materials tan humils i alhora tan vistosos, com les mongetes (frijoles), els cigrons, les llenties, el blat de moro i tota mena de llavors exòtiques. Aquestes llavors són enfilades quan encara són fresques i es tenyeixen amb tints naturals, aconseguint uns colors llampants.


També hem portat algunes peces de fang, de la mateixa zona. Les de fang negre es fabriquen al poble de San Bartolo de Coyotepec amb una tècnica artesanal desenvolupada en aquell mateix lloc, que consisteix en polir les peces amb quars per tal que tinguin aquesta lluentor tan especial.



Finalment, una de les peces més divertides, són les boles de fulla de palma, tenyida i teixida.
Són peces d'uns colors molt vius i que pesen molt poc. Són ideals per a fer un parell d'arracades be vistoses. En tenim poquetes, o sigui que si us interessen, afanyeu-vos!

20 d’octubre 2008

Abans de començar

Al llarg de les setmanes ens proposem anar-vos explicant les diferents tènciques de confecció de bijuteria, però heu de saber que és una activitat fàcil, que pot donar-vos resultats satisfactoris en poc temps.
Si teniu algun dubte, ens podeu consultar personalment a la botiga; també hem posat a la vostra disposició uns links molt útils que val la pena conèixer.
Amb el temps podeu anar sofisticant els dissenys, però d'entrada, no requereix de gaires eines o d'estris cars i difícils d'aconseguir, però si que val la pena tenir a mà unes quantes eines bàsiques que ens facilitaran la nostra tasca.

Alicates
Les alicates que més farem servir són de tres tipus:

De punta plana.
Tot i que no tenen una funció concreta, són imprescindibles. Serveixen per obrir i tancar anelles, per xafar, per estirar fils, per posar tanques, per donar forma al filferro...


De punta rodona.
Tenen la punta de forma cònica de tal manera
que podeu fer anelles en el filferro.

De tall.
Són útils per tallar fils metàl·lics i us serviran per no fer malbé les tisores.





Adhesius
N’hi ha de moltes menes i no n’hi ha cap que vagi bé per tot. En general, podreu fer servir el cianocrilat (cola tipus super glue o d’impacte).

Per a enganxar alguna peça en una base d’anell o d’arracada, caldrà fer servir epoxy o cola termofusible per assegurar una adhesió a llarg termini.

19 d’octubre 2008

2. Fornitures i tanques

Les fornitures són tots aquells elements metàl·lics que intervenen en la confecció d'una peça de joieria o bijuteria. És a dir, tanques, xafes, bastonets, fermalls...
N’hi ha de moltes menes, formes, colors, materials i acabats. Amb la pràctica anireu veient quina mena de tanques o fornitures us agraden més o us són més pràctiques, però les més bàsiques són:


Tanques de collaret o polsera




Tanques d’arracada


Bastonets d’arracada o tatxes


Anelles


Xafes


Terminals


18 d’octubre 2008

3. Els fils.

Hi ha moltes menes de fils al mercat i caldrà que trieu el més adequat per a cada disseny, en funció del forat de les peces, el pes, el color i la tècnica que vulgueu fer servir. Els fils més coneguts són els següents:

- Fil de niló: és força resistent i transparent, de manera que queda ben dissimulat. D’altra banda, es pot deformar amb l’ús.

- Fil d’acer: està format de diversos fils d’acer enroscats i recoberts amb nylon. És un cable molt resistent, però es pot deformar amb l’ús.

- Fils elàstics: el més conegut és el de silicona. És molt pràctic per fer polseres, ja que es pot tancar amb un nus, però no és especialment resistent.

- Fil de lli: és un tipus de fil no molt gruixut, però força resistent i de colors molt vius.

- Cordons i cintes: n’hi ha de cotó, cuir, pell girada, organdí, seda, pell sintètica, cautxú... Trieu el que més combini amb la peça central de vostre disseny.

17 d’octubre 2008

4. Com tancar un collaret o polsera.

Tot seguit us explicaré les tècniques més comunes per tancar els vostres collarets o polseres. Recordeu que en els links de la dreta hi ha adreces molt interessants on podreu ampliar coneixements i com sempre, us recomano que experimenteu sense por, ja que podeu aconseguir resultats excel·lents amb una mica d'imaginació.

Fil de niló:
Si el collaret és prou llarg com per a que passi pel cap, el podeu tancar amb uns nusos simples que després procurareu amagar dins el forat d'alguna de les boles. Podeu assegurar el nus amb una miqueta de super glue.

Si hi voleu posar una tanca, podeu fer també uns nusos senzills tant a la tanca com a l'anella de l'altra banda.

b. Fil d'acer:
Aquest fil és molt resistent, però no s'hi poden fer nusos. El que cal fer per posar-li una tanca és fer servir xafes, uns tubets que es poden premsar amb les alicates planes. Mireu les imatges i proveu de fer-ho o bé consulteu aquest vídeo!



c. Fil gruixut:

Quan feu servir un fil de cuir, cotó, cua de rata o qualsevol cordó una mica gruixut o bé,diversos fils finets us caldrà enganxar un terminal a cadascun dels dos finals del fil.

Agafeu un terminal i poseu-lo a l'extrem del fil, amb una goteta de loctite o superglue per tal d'assegurar-lo. Un cop el terminal abraci bé el cordó, obriu una anella i enganxeu-la a la punta foradada del terminal. Feu el mateix amb la tanca. (En alguns casos, la tanca ja es ven muntada i només cal enganxar els terminals al fil)


d. Fil gruixut (nusos ajustables)
De vegades, hi ha gent que prefereix no posar tanques i fer un parell de nusos al cordó que permeten ajustar la mida. Seguiu els següents passos per a fer-ho i consulteu aquest vídeo:











e. Fil de silicona

Aquest fil elàstic no necessita tanca i es pot tancar amb nusos, però es recomanable seguir aquestes instruccions per tal que quedi ben tancat. Primer feu un nus amb els dos extrems del fil alhora, després separeu els extrems i feu un altre nus. També podeu fer servir una xafa per a tancar aquest tipus de fil. Vegeu aquest vídeo.




16 d’octubre 2008

5. Com fer arracades

En aquesta ocasió us explicaré una de les maneres més habituals de fer arracades (també podeu veure aquest vídeo). Necessitareu un parell de bastons per fer arracades, un parell de tanques d'arracada, les boles o peces amb què voleu fer les arracades i el vostre set d'alicates.

1. Primer cal que poseu les peces que heu escollit, en ordre, dins el bastonet. La base ha de ser prou ampla per tal que no s'escolin les peces per sota!


2. Amb les tenalles, talleu el que sobri del bastó que sobri, deixant un tros d'aproximadament 1 centímetre.


3. Ara, agafeu les alicates de boca rodona i amb un moviment de canell, heu de doblegar el tros de bastó fins a formar una anella. No és un moviment difícil, però potser no us sortirà a la primera. Us recomano que practiqueu amb algun filferro abans de fer servir, per exemple, un bastó de plata.


4. Finalment, agafeu les alicates de boca plana i les tanques d'arracada. Només cal que obriu l'anella que està a l'extrem de la tanca d'arracada, hi pengeu el que acabeu de fer i tanqueu amb compte l'anella.


I ja està! No és gens difícil, però com ja he dit, potser no surt a la primera. Als links que hi ha al marge dret teniu altres pàgines que podeu consultar i fins i tot alguns vídeos turorials.